Guatemala

Publisert den

«Hvis verdens land var blitt rangert etter lovløshet, ville Guatemala ha vært farlig nær toppen. Samtidig er Guatemala det eneste landet på den vestlige halvkule, der det beviselig er foregått folkemord. Under den 36 år lange brutale borgerkrigen i Guatemala ble 220.000 mennesker slaktet ned av hæren og av landets dødsskvadroner. De aller fleste av dem var mayaindianere. De ble slengt i massegraver eller i landets vulkaner.»

Erling Borgen, Dagsavisen. Publisert: 3. mars 2014   Sist oppdatert: 3. juli 2019 

Kvinner bærer klesvask. Fotografi

Vakre, frodige, rike og lutfattige Guatemala. Der tilbragte jeg noen uker i november/desember 2017. Jeg opplevde ikke noe ubehagelig, men observerte fattigdommen og det segregerte samfunnet med klart skille mellom mayaene og de andre. Jeg opplevde at boligområdet vårt hadde væpnede vakter, murene hadde piggtråd, og hushjelpen vår fortale om et land der alt for mange uønskede barn fødes av alt for unge mødre hver dag. Selv om det har blitt lovlig å selge kondomer, er ikke dette noe du bruker penger på når du i utgangspunktet ikke har noen penger. Og abort er utelukket i et land hvor den katolske kirken holder et fast grep om det meste.

Klesvask på takety. Fotografi

Jeg møtte folk (fra middelklassen) som måtte reise landet rundt for å få tak i det som trengtes for å få gjennomført en enkel, men livsnødvendig operasjon. Og jeg observerte rikdommen på ett av Antiguas fem-stjerners hoteller, hvor enkelte av gjestene var i Guatemala for å nyte godt av det avanserte tilbudet fra de private helseforetakene. Rusproblemene ble observert på nært hold, men mafia, karteller og drap er normalt ikke noe en vanlig turist opplever.

På vei til jobb. Menn på lastebil. Fotografi

Jeg som kommer fra trygge, overbeskyttede Norge, har hatt godt av å få øynene opp for hvordan et flertall av verdens befolkning lever. Likevel, det som sitter igjen av minner, domineres heldigvis av det vakre og frodige.

Mayaer på ruiner av gamle templer. Fotografi

Bildene er i hovedsak tatt i Antigua og ved innsjøen Atitlan. Noen er tatt langs veiene, og noen ved maya-ruinene Mixco Viello, den maya-bosetningen som i sin tid holdt ut lengst mot de spanske conquistadorene.

Bildene fra reisen ligger i galleriet: Guate

Ett svar på “Guatemala”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *